Kecskeméti baracklekvár
A nemzeti érték adatai
Érték megnevezése
Kecskeméti baracklekvár
Fellelhetőség helye
Kecskemét
Kategória
agrár- és élelmiszergazdaság
Értéktárba való felvétel dátuma
2018. szeptember 4.
Információk forrása
www.forrasfolyoirat.hu/1012/suranyi.pdf www.gi.kormany.hu/akadalymentes/download/3/40/f0000/hagyom%C3%A1nyok_%C3%ADzek_r%C3%A9gi%C3%B3k.pdf www.hiros.hu/hiros-gazdasagi-magazin-2015-iv-nevletoltes www.mavcsoport.hu/sites/default/files/res/intercity_magazin_2008_tavasz.pdf
A nemzeti érték leírása

A Kecskeméti baracklekvár a méltán „hírös” kecskeméti barackfajtákból készül.  (Magyar Kajszi, Pannónia, Bíbor kajszi, Bergeron).  Előállításának helye elsősorban a Duna-Tisza köze.  Készítési ideje: a gyümölcs érésének hetei, elsősorban  július hónap.

 A termék előállítása

 Alapanyag: 100 g termék előállításához kb. 130 g gyümölcs szükséges. A hagyományos eljárásnak megfelelően készül.  A teljesen érett gyümölcsöt forró vízben kell megmosni, hogy könnyebb legyen a héját eltávolítani. A hámozás kézzel vagy késsel történik. A kecskeméti háziasszonyok szerint csak a lusta nem húzza le a barackról a héját. A mag eltávolítása kézzel történik.

A kimagozott barackot rétegesen (barack-cukor) kell a fazékba tenni, fél napig állni hagyni, keveréssel összedolgozni a cukorral, hogy a cukor összeérjen a gyümölccsel. A korábbi készítési mód még az 1:1 arány volt (gyümölcshús-cukor). A mai kor igényeinek megfelelően már kevesebb cukorral keresik a vevők. Abban az esetben, ha 60%-nál több a gyümölcshányad, akkor prémium minőségről beszélünk. A tartósítás aszkorbinsavval történik. Ha igazán szép színű lekvárt szeretnénk készíteni, akkor egy kicsi citromsavat is érdemes beletenni. Lassú tűzön addig kell főzni, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri (kb. 180 perc). Addig kell főzni, amíg a kanál után húzott „csík” lassú összefolyású nem lesz.

A kész forró lekvárt tiszta üvegekbe töltjük. Száraz, hűvös helyen kell tárolni. A felbontott terméket, hűtött körülmények között a címkén található ideig fogyaszthatjuk.

A késztermék ismertetése

Termékforma, alak: darabosan folyékony.

Minőség: 60% gyümölcstartam felett prémium minőségként kerül értékesítésre, ebben az esetben 40 %-nál nem lehet több az összcukortartalom.

Színe: narancssárga, fényes.

Illata: aromás kajszibarack.

Íze: érett kajszibarack.

Állomány: közepesen híg, kenhető.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett
A méltán híres, kiváló magyar alapanyagból - Magyar Kajszi, Pannónia, Bíbor kajszi, Bergeron fajtákból –, a kecskeméti barackfajtákból, magas gyümölcstartalommal, kiváló ízzel, válogatott alapanyagokból készülő lekvár. Nemzetközi és országos ismertsége indokolttá teszi, hogy a Kecskeméti Települési Értéktárban szerepeljen.
Képek