Kereső
Néhai Gaál Tibor testnevelő tanár életműve
2021. szeptember 30.
sport

  Gaál Tibor 1903-ban született Hódmezővásárhelyen, szülővárosában folytatta elemi és középiskolai tanulmányait. Már fiatal korában kialakult sport iránti elkötelezettsége, amihez nagyban hozzájárultak édesapja sportbeli sikerei.
Több sportágban is kipróbálta magát: atlétika, úszás, szertorna és kerékpározásban is.

Legnagyobb sikereit atlétikában érte el, többszörös Délkerületi és Országos Középiskolai Bajnoki címet szerzett.

Már országosan ismert sportoló volt, amikor 1925-ben jelentkezett az akko…

Vitéz Orbán Nándor életműve
2019. március 19.
sport

Kecskeméten született 1910. február 10-én. Édesapja id. Orbán Nándor a helyi Polgári Leányiskola köztiszteletben álló igazgatója volt, édesanyja Viller Gizella ugyanitt tanárnő. 1916-1920 között az elemi iskolát végezte el. Diákként sorozatban nyerte a mezei futóversenyeket. Ezután a kecskeméti Piarista Gimnáziumba került, ahol 1928-ban érettségizett. Édesapja biztatására több sportággal ismerkedett meg, kedvet érzett a lövészethez is. 

A katonai pálya vonzotta, ezért a 18 éves fiatalember jelent…

Boronkay Péter parasportoló munkássága
2015. december 3.
sport

6-7 évesen kezdett úszni, később vízilabdázott, majd visszatért az úszáshoz. 2004 óta foglalkozik triatlonnal. A Szegedi Tudományegyetemen diplomázott Szociális munka szakon, majd visszatért Kecskemétre dolgozni egy speciális iskola család-és utógondozójaként, ahol középsúlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozott. Korábban egy szegedi drogambulancián dolgozott kábítószer problémás fiatalokkal. Az utóbbi években kategóriájának kétszeres világ-, és négyszeres Európa-b…

Bács-Kiskun Megyei Diáksport Szövetség munkássága
2015. december 3.
sport

A szervezet tevékenységének rövid ismertetése:

  • 1987-ben megalakult a Magyar Diáksport Szövetség, mely legfontosabb feladatának tekintette az iskolai diáksport fellendítését és lehetőleg minél nagyobb létszámban a tanulók bevonását a rendszeres sporttevékenységbe.
  • Ekkor alakult meg minden megyében a diáksport szervezet, melynek közvetlen feladata lett, hogy iskolai körzeteket kialakítva  közvetlenül irányítsák, szervezzék és segítsék a diáksportot.
  • A versenynaptárban megjelentetjük az előző tanévi d…
Adamik Ferenc életműve
2015. április 9.
sport

Adamik Ferenc 1930. március 12-én Szolnokon született. Sport iránti elkötelezettsége már fiatal korában megmutatkozott, példaképe testvérbátyja, Zoltán volt, aki a 400 méteres síkfutásban magyar csúcstartó (első 47 mp-en belüli futó) volt, emellett Főiskolai Világbajnok (Berlin, 1952), Európa Bajnoki 3. helyezett (Bern, 1954), Olimpikon (Helsinki, 1952).

Első házasságából született gyermekei: Adamik Zoltán (1957), testnevelő, atlétika szakedző, többszörös felnőtt válogatott tízpróbában, rögbiben.…

Szemerey Andorné Törös Olga életműve
2014. december 8.
sport

Szemerey Andorné Törös Olga 1914. augusztus 4-én született Debrecenben, itt végezte az elemi és a középiskolát. A debreceni Református Dóczi Intézetben szerzett tanítói oklevelet. A sporttal 13 éves korában kötelezte el magát: atletizált, úszott és kerékpározott. A Debreceni Tornaegyletben Aradi Gyula edző irányításával lett válogatott tornász. A Testnevelési Főiskolára történt sikertelen felvételi után Debrecenben tovább folytatta a sportolást. és még nagyobb elszántsággal edzett és készült ver…

Kecskeméti röplabda
2014. december 8.
sport

1964-ben „ hazaérkezett” a TF-ről egy frissen végzett pedagógus, frissen végzett szakember - DUNSZT FERENC.

Társaival együtt belekezdtek egy olyan „álom” megvalósításába, amely a város és az ország sportéletében addig elképzelhetetlen volt. Országos, európai szintre kell emelni Kecskeméten a röplabdázást. A tervet sikerült megvalósítani. Nemcsak az élvonalban értek el kiemelkedő sikereket, hanem az utánpótlás minden területén utolérhetetlenek lettek.

Messzi István életműve
2014. december 8.
sport

Messzi István 1961. június 29-én született Kiskunfélegyházán. Itt járt általános iskolába és itt kezdett el sportolni. 1975-ben iratkozott be a kecskeméti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskolába és itt tett szakmunkás vizsgát 1978-ban.

1983-ban érettségizett és 1986-ban szerzett edzői oklevelet a Testnevelési Főiskola Továbbképző Intézetében.

Házasságából két gyermeke született.

1975-ben Kecskeméten a Kecskeméti Spartacus Sportegyesületben ismerkedett meg a súlyemelés alapjaival, a…

Tóth László (sakkozó) munkássága
2014. december 8.
sport

1895. május 17-én látta meg a napvilágot Kecskeméten a Vágó utca 15. számú házban egy nyolc gyermekes családban. Anyja napszámos, apja kőműves volt. Tehetségét és szorgalmát értékelve, tanulásához a Kecskeméti Református Főgimnázium nyújtott segítséget, ahol széles érdeklődési körét is megalapozták kitűnő tanárai.
1911-ben a Magyar Sakkszövetség alakuló ülésén az akkor 16 esztendős diákból buzognak a tervek, a túlfűtöttség már akkor ráirányítja a figyelmet az ifjúra, aki elsősorban nem maga akar …

Bóbis Gyula életműve
2014. december 8.
sport

Bóbis Gyula 1909. október 7-én született Kecskeméten. A Kecskeméti Református Kollégiumba járt elemi és középiskolába, majd elvégezte ugyancsak Kecskeméten a Felsőkereskedelmi iskolát. A KTE-ben kezdett el sportolni, előbb labdarúgóként, majd rövid időn belül a birkózó szakosztályban folytatta tevékenységét.

A szakemberek hamar felismerték kiváló képességeit és ennek köszönhetően, miután a KTE színeiben még országos ifi bajnokságot nyert, 1931-től a BVSC sportolója lett és itt érte el sikersoroza…