Dr. Bodonhelyi Sándorné pedagógus (óvónő, tanító) a "BÁBVARÁZS VARIA BÁBSZÍNHÁZ" elnevezésű bábkészlet tervezőjének és megalkotójának munkássága, valamint a " BÁBVARÁZS VARIA BÁBSZÍNHÁZ"
A nemzeti érték adatai
Érték megnevezése
Dr. Bodonhelyi Sándorné pedagógus (óvónő, tanító) a "BÁBVARÁZS VARIA BÁBSZÍNHÁZ" elnevezésű bábkészlet tervezőjének és megalkotójának munkássága, valamint a " BÁBVARÁZS VARIA BÁBSZÍNHÁZ"
Fellelhetőség helye
Kecskemét
Kategória
kulturális örökség
Értéktárba való felvétel dátuma
2023. december 6.
Hivatalos weboldal
https://babvarazs.hu
Információk forrása
Granasztói Szilvia: „Bábvarázs” In: Óvodai nevelés, 1999 (49.évf.) 8. szám, 309. oldal Granasztói Szilvia: Őrizzük a bábszínház csodáját! In: Tanító, 1999 (37. évfolyam) 10.szám, 22. oldal
A nemzeti érték leírása

Az értéktárba javasolt nemzeti érték egy több évtizedes oktató-nevelői-módszertani munkásság. Dr. Bodonhelyi Sándorné a bábjáték hagyományát felelevenítve, a korábban, elismert szakemberek által kidolgozott módszertant használta a gyermekek kreatív fejlesztésére, melynek során játékos módon válik lehetővé a gyermekekben szunnyadó színjátszó, mesélő tehetség, kifejezőképesség.  A magyar mesék hagyományos figuráit tartalmazó bábjátékkészlet segítségével nem csak a már ismert mesék vihetők színre, hanem újakat is kitalálhatnak a gyermekek. Ehhez dr. Bodonhelyi Sándorné maga is írt meséket, melyek könyv formájában, a bábjáték eljátszásához szükséges útmutatásokkal együtt jelentek meg. 

A bábjátékkészlet zsűrizett, iparművészeti termékcsalád (zsűriszám: AM-M-406/96). A bábjátékot a pedagógusok az általános iskolai osztályokban mint kommunikációs eszközt rendszeresen alkalmazták a tanítás során, mind a tanórákon, mind a szabadidős foglalkozások és bábszakkörök keretében. A bábvarázs megalkotója mesejátékokat is rendezett, és adott elő óvódáknak, iskoláknak – Tason, a 35 munkássága alatt. Továbbá a szakirodalom kiegészítéseként folyamatosan írta a meséket, bábdarabokat.  Így született meg a "Bábozók könyve"I., ll., lll.,  kötete, amit Sárosy Józsefné (Kazinczy Díjas nyelvész, a Bajai Tanítóképző Főiskola nyugalmazott igazgatója) lektorált. 

A kötetek (38) bábszínpadra dramatizált népmesét, műmesét, jeles napokra és ünnepélyekre íródott alkalmi mesét tartalmaznak, vegyesen. (Rendezői  tanáccsal és technikai javaslatokkal ellátva.) A kötetek óvodáskortól a kisiskoláskorig - szakköri szinten - a felső tagozatos korosztályig választási lehetőséget kínálnak. 

A bábkészletet Dr. Bodonhelyi Sándorné  a nyugdíjazása (1995) előtt a bábjátékok  során szerzett tapasztalatok alapján tervezte és állította össze..

 

Mindenkinek ajánlható és hasznos, aki anyanyelvünk ápolását szívügyének tekinti, és kedveli a játszva tanulást.

A"BÁBVARÁZS VARIA BÁBSZÍNHÁZ " tartozékai: paraván, szövegkönyvek, 12 báb, tárolózsák.

Állítható PARAVÁNJA minden korosztály számára alkalmas. Összeszerelhető és szétszedhető. Szállítható. Vendégszereplés esetén az erre a célra készült Tárolózsák alkalmas. Variálható, átalakítható! Ha éppen nincs előadás, és nem működik a bábszínház,  " MINI JÁTSZÓHÁZ " - ként működhet az óvoda  vagy napközi csoportszobájában. Lehet belőle: babaház, ABC áruház,  pénztár, stb.

A mesék szereplőiből tevődik össze a 12 bábból álló BÁBKOLLEKCIÓ: medve,  farkas,  róka,  sün,  nyúl,  kakas, cica,  kutya, kakas, lányka,  legény,  apó, vadász. (Mikecz Mihályné, zsűriszám :AM - M -407 / 96 )

Az emberfigurák öltöztethetők. Több szerep eljátszására alkalmasak. (Mikulás ruha, palást, korona, kötény, kalap stb.) A falra szerelhető BÁBTARTÓ a bábkollekció elhelyezésére szolgál. 

A bábkészlet megjelenése, nagy sikert aratott a pedagógusok körében. Intézményvezetők örömmel számoltak be arról, hogy a bábkészlet használatával megnőtt a kollegák bábozási kedve.

A bábképzésben nem részesült óvónők, tanítók is bátrabban használták a bábjátékot, ezt a varázslatos módszert, a gyermekek sokoldalú  fejlesztésére.

A "Bábvarázs Varia Bábszínház" használata az országban sok kis falu, község, város óvodájában, iskolájában a bábelőadások sikerével hozzájárult a gyermekek szellemi és lelki fejlődéséhez, egyúttal a közös előadások felejthetetlen élményét is nyújtotta számukra.

 

A "Bábvarázs Varia Bábszínház" megalkotásáért a Magyar Bábjátékos Egyesület dr. Bodonhelyi Sándornénak "Mészáros Vincéné díjat" (2018) adományozott.

 

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett
A Bábvarázs Varia Bábszínház egy egyedülálló és a pedagógiában hiánypótló módszertani csomag. A bábkészlet és a módszer az óvodák, iskolák gyakorlatában jól bevált. Nagy segítséget nyújtott és nyújthat a neveléshez, a mesék dramatizálásához, illetve hozzájárul a gyermekek készség-, képesség- és személyiségfejlődéséhez, felnőttkori olvasóvá válásához. A sokszínű, változatos témájú mesék bábjátékkal történő elmesélése az óvoda-iskolafejlesztési programok megvalósításában egyedi lehetőséget kínálnak és jól alkalmazhatók az oktatási intézményekben, a néphagyomány megőrzésére irányuló törekvésekben, a közösségfejlesztésben, egészségnevelésben, stb.. A Kárpát-medencei magyar pedagógusok számára az anyanyelvápolás területén jelent nagy segítséget. Dr. Bodonhelyi Sándorné Kecskeméten 1995-től 2017-ig elismert bábos szakemberként tevékenykedett a köznevelésben (szakelőadások, tanácsadás, módszertani segítségnyújtás gyakorló pedagógusok számára), munkássága a helyi értéktárban szereplő szellemi hagyományokat tovább gazdagíthatja.
Képek