Kereső
Univer Piros Arany ételízesítő
2019. március 19.
agrár- és élelmiszergazdaság

A Piros Arany tubusokba töltött ételízesítő krém, melyet főzéshez, szendvicsek és hidegtálak díszítéséhez használnak. Csípős és csemege (csípmentes) változatban készül. Ízfokozót nem tartalmaz, ízét az édes-, erős- illetve pritaminpaprika meghatározott arányú keverékének köszönheti. 

A termék alapanyaga 100 %-ban hazai termesztésű, kizárólag hazai nemesítésű paprika fajtákból áll.  Csakis a legkiválóbb minőségű, kézzel csipkedett fűszerpaprikából készülnek; erre a zöldes árnyalattól mentes, tiszt…

Kecskeméti baracklekvár
2018. szeptember 4.
agrár- és élelmiszergazdaság

A Kecskeméti baracklekvár a méltán „hírös” kecskeméti barackfajtákból készül.  (Magyar Kajszi, Pannónia, Bíbor kajszi, Bergeron).  Előállításának helye elsősorban a Duna-Tisza köze.  Készítési ideje: a gyümölcs érésének hetei, elsősorban  július hónap.

 A termék előállítása

 Alapanyag: 100 g termék előállításához kb. 130 g gyümölcs szükséges. A hagyományos eljárásnak megfelelően készül.  A teljesen érett gyümölcsöt forró vízben kell megmosni, hogy könnyebb legyen a héját eltávolítani. A hámozás ké…

Mathiász János életműve
2015. december 3.
agrár- és élelmiszergazdaság
Mathiász János 1838. február 22-én született Ádámföldén (ma Szlovákia), apja uradalmi gazdatiszt. Középiskoláit Eperjesen és Kassán, felsőfokú iskoláit Kassán végezte. Egy éven át római katolikus papnövendék volt, majd a jogakadémián folytatott tanulmányokat, amelyet azonban szintén nem fejezett be. 22 évesen Abaúj vármegyénél írnoki, majd főispáni titkári munkát vállalt. Hivatalnokoskodása idején 2 hold szőlőültetvényt vásárolt a kassai Rozália hegyen. Itt látott hozzá szőlő-fajtagyűjteményének…
Édes Anna - Univer
2014. december 8.
agrár- és élelmiszergazdaság

Világszerte tendencia, amely Magyarországon is egyre inkább teret hódít, hogy a fogyasztók olyan termékeket részesítenek előnyben, amelyek megjelenésüket tekintve is természetesebbek. Ez azt jelenti, hogy a vevő látni akarja mit vesz meg, mit eszik meg. Ennek az elvárásnak felel meg az Erős Pista és annak csemege változata, az Édes Anna, mely termékeket az 1990-es évek óta gyártja és forgalmazza az Univer. A Piros Aranyhoz képest annyi a különbség, hogy itt durvára darált paprikáról van szó.

A te…

Morzsoltkás kovásszal készülő fehér házi jellegű kenyér
2014. szeptember 3.
agrár- és élelmiszergazdaság

Házi jellegű kenyér Morzsoltkával

Más elnevezések: morzsoltkával készült, házi jellegű kenyér, kovász maggal készült, házi jellegű kenyér

Változatok: kerek, tetején keresztben vágott vagy hosszúkás, vekni alakú

Általános besorolás: búzalisztből készült kenyér

Különleges egyedi jellemzők: aromás, étvágygerjesztő ízű, hosszú ideig mintegy 7 napig fogyasztható búzakenyér. Kiemelkedő jellemzőit készítésmódjának köszönheti: a hosszabb kovászérésre visszavezethetően az aromák kialakulása teljesebb, az öre…

Univer - Erős Pista
2014. szeptember 3.
agrár- és élelmiszergazdaság

A második legkedveltebb paprika készítmény a piacon. Különlegessége, hogy durvára darált paprikát tartalmaz, így a termék íze mellett annak esztétikai értéke is szerepet kap. Az Erős Pista kizárólag erős fűszerpaprikát tartalmaz.

Napország Gyümölcse kecskeméti baracklekvár
2014. június 26.
agrár- és élelmiszergazdaság

A termék (M 235) Magyar kajszi vagy más néven Kecskeméti Magyar Kajszibarackból készült.

Származása: magyar származású fajtakör, amely elsősorban a Duna-TIsza közén terjedt el, de az egész országban megtalálható. 

Hazai elterjedése: áru-gyümölcsösökben 45,4%, üzemi gyümölcsösökben 43,8%

Érési ideje: július második és harmadik harmadában érik, szedését rendszerint július első hetében meg lehet kezdeni.

Termőképessége: általában rendszeresen és bőven terem. Korán termőre fordul, nagy terméshozamokra k…

Héjjasné Szénási Gyöngyi kecsketejből készült termékei
2014. június 10.
agrár- és élelmiszergazdaság

Családi vállalkozás, 13 ha Katonatelep tanyavilágában. A kívülről hagyományőrző, de belülről korszerű, higiénikus feldolgozóban tavasztól őszig kecsketej feldolgozás zajlik, ezalatt a sajtgyártás melléktermékeként képződő savóban áztatott darán szépen gyarapodnak a mangalicák, és mire az anyakecskék ősz végére elapasztanak, a sertések is vágáséretté növekednek. Ekkor a sajtkonyha kolbászfeldolgozóvá minősül át.

A sajtok fűszerezése mindig friss fokhagymával, apróra vágott zöldfűszerekkel történik…

Gulyás Zoltán termelő fajtamézei, méhészeti termékei
2014. március 4.
agrár- és élelmiszergazdaság

Méhészetük 1936 óta megszakítás nélkül, immár negyedik generációs vándor méhészetként termeli a mézet és a méhészeti termékeket Kecskeméten és környékén.

Kocsisné Kincses Zsófia kistermelői, házi kecske- és tehéntej termékei
2014. március 4.
agrár- és élelmiszergazdaság

Gazdaságuk elsősorban sajtgyártással foglalkozik. Természetes körülmények között az év nagy részében legelőn tartott kecskék és tehenek tejét dolgozzák fel, több mint tíz év alatt kialakult receptúrájuk és sajtkészítési eljárásuk alapján, mely az egyediségét is adja. Kecskesajtjaik félkemény, akár grillezhető sajtok, melyek különböző fűszerezéssel kaphatóak (borsos, oregánós, fokhagymás, mákos, diós, stb.),valamint kis mennyiségben több hónapos, akár éves érlelésű sajtot is tudnak kínálni az ére…