BIOLA biokozmetikumok
A nemzeti érték adatai
Érték megnevezése
BIOLA biokozmetikumok
Fellelhetőség helye
Kecskemét
Kategória
egészség és életmód
Értéktárba való felvétel dátuma
2021. szeptember 30.
Hivatalos weboldal
https://www.biola.hu
Információk forrása
Magyar nyelven: www.biola.hu Angol nyelven: www.en.biola.hu Életerő Határok Nélkül című könyvben megjelenés (Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiadványa)
A nemzeti érték leírása

    A termékfejlesztést 1990-ben kezdte meg a BIOLA Biokozmetikai Kft. jogelődje, egy                                             Kecskeméten alapított és működő 100 %-ban magyar tulajdonú családi vállalkozás, mely a kizárólag Kecskeméten végzett gyártási-, valamint fejlesztési tevékenységhez helyi   szaktudást és munkaerőt vesz igénybe. A termékek nagyrészt tájegységi (ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó) növényi alapanyagok felhasználásával készülő, magas hatóanyag-tartalmú kozmetikai és fürdőkészítmények. A termékcsaládok minőségét független tanúsító szervezetek ellenőrzik: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.; Demeter International e.V.; BDIH-IONC GmbH. /https://biola.hu/tanusitvanyok/

    A gyártás egy 1200 m2-es alapterületű Kecskeméten működő üzemben történik, környezetbarát gyártási eljárások alkalmazásával. A terméktájékoztatók tekintetében is elkötelezettek a részletes és megalapozott szakértői tájékoztatás elősegítésében. A vállalkozás a lakossági felhasználású termékek mellett szakipari felhasználású kozmetikumokat is gyárt a szépségszakmai végzettségű felhasználóknak: például kozmetikusoknak és masszőröknek.

  • A szakipari felhasználású termékek szakmailag rendeltetésszerű alkalmazásának biztosítása érdekében a kozmetikusok részére termékismereti okleveles továbbképzéseket tartanak, és mindent megtesznek az elérhető leghatékonyabb szakmai munka támogatásáért.

Fő célkitűzésük a hosszantartó és természetes szépséget támogató szépségápolás biztosítása. A legkorszerűbb gyógynövényismereti tudományos eredményeket és a népgyógyászat hagyományain alapuló tudást ötvözve fejlesztették ki egyedi, saját fejlesztésű termékeiket. Az egészség megőrzésének része a bőrápolás is, sajnos azonban sokan küzdenek váratlan kihívásokkal ezen a téren. Kevés hazai gyártó foglalkozik a problémás bőr kérdésével és még kevesebb úgy, hogy természetes alapanyagokat alkalmaz a készítményeiben. A felnőtt korosztály részére gyártott kozmetikumok mellett baba ápolási termékeket és a tizenéves fiatalok részére fejlesztett termékek is fejlesztenek és gyártanak.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett
A termékek ötvözik a hagyományos gyógynövény-alapú szépségápolást valamint a tudományos bőrgyógyászati és biokémiai eredményeket, támogatva ezáltal az ember, a természet és a környezet egyensúlyának megóvását. A helyi szaktudás alkalmazásával fejlesztett és gyártott termékek hozzájárulnak a település helyi értékeinek gyarapításához, a hagyományos szakmai tudásállomány és a korszerű gyártási eljárások összekapcsolásával nemzeti értékeink megőrzéséhez és átörökítéséhez. Növényi eredetű hatóanyagokat alkalmaznak, melyek közül sok a magyar természetgyógyászat hagyományos növénye, mint például a homoktövis, az orvosizsálya, cickafarkfű, búzafű, apróbojtorján, bíborkasvirág, komló, rozmaring és még sok más növény. A csomagolás terén sem alkalmaznak klór tartalmú csomagolóanyagokat, mivel biotermékek esetén ez nem megengedett. Jelenleg három földrész összesen 11 országába szállít a gyártó cég. Jelentős sikernek könyvelhető el, hogy a cég kanadai üzletfelén keresztül az Észak-Amerikai területen működő, magas szolgáltatási színvonalat képviselő szállodák is vásárolják a termékeket igényes vendégkörük kiszolgálására, amivel a BIOLA Biokozmetikai Kft a magyar termékek hírét viszi a nagyvilágban és folyamatosan bizonyítja azok minőségét és megbízhatóságát. A BIOLA Biokozmetikai Kft a lehetőségeihez mérten folyamatosan részt vesz a magyar kozmetikus-tanuló ifjúság szakmai képzésének támogatásában. Fontosnak tartják, hogy a jövő nemzedéke megismerkedjen a természetes hatóanyagok alkalmazásának lehetőségeivel és felkeltsék érdeklődésüket a hazai fejlesztések iránt. Az általuk elért sikerek bátorítani tudják a jövő szakembereit, növelhetik vállalkozási kedvüket, mivel bizonyítják, hogy a kiváló magyar szaktudás alkalmazásával hazánkban, de külföldön is eredményeket lehet elérni, még a nagy szépségipari cégcsoportoktól függetlenül is. A természetesség és minőség örök érték. A BIOLA Biokozmetika Kft. ezen értékeket képviselve, elkötelezettséggel végzi gyártó és fejlesztési tevékenységét Kecskeméten. Környezettudatos gyártási eljárásaik, a független tanúsító szervezetek (például Biokontroll Hungária HU-ÖKO-01) által tanúsított biotermékeik folyamatos fejlesztése, a szakmailag megalapozott tájékoztatás, a szépségszakmai képzések és a szépítész szakember utánpótlás segítése a kozmetikus tanulók gyakorlati képzésének támogatásával, valamint a társaság Kecskeméthez való kötődése alapján javaslom a helyi települési értéktárba történő felvételre, mint közösségünk által elismert helyi értéket.
Képek