Ötvös Nagy Ferenc ötvös-iparművész munkássága
A nemzeti érték adatai
Érték megnevezése
Ötvös Nagy Ferenc ötvös-iparművész munkássága
Fellelhetőség helye
Kecskemét
Kategória
kulturális örökség
Értéktárba való felvétel dátuma
2021. szeptember 30.
Hivatalos weboldal
https://www.otvosnagy.com
Információk forrása
Ötvös Nagy Ferenc kiállítása a kecskeméti Ráday Múzeumban.Szerkesztő riporter: Fekete Judit Rendező: Mispál Atilla DUNA TV. 2004 Íme, a királyok művészete | Szabad Föld (szabadfold.hu) A Ráday Múzeum pincéjében jártunk - Második felvonás | HIROS.HU OLIB WebView 2.6.3 (kjmk.hu)
A nemzeti érték leírása

Az 1948-ban Jászkiséren született ötvös-iparművész, etnográfus, muzeológus 1987 óta él és dolgozik Kecskeméten.

Autodidakta, mesterének Bokros László festőművészt és Péri József ötvösművészt tartja. Grafikusi, festői indulása után 1981-ben kezdett el kizárólag zománcművességgel foglalkozni. Zománcművészi fejlődése 1983-tól datálódik, ettől kezdve rendszeres résztvevőjévé vált a kecskeméti zománcművészeti alkotótelepeknek. 1987-1996 között a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely munkatársa volt. Fő területe a tradicionális ötvöszománc technikák (pl.: sodronyzománc, azsúrzománc) "újrafelfedezése", továbbfejlesztése, a térbeli formák, edények zománcozása volt. Stílusában a 80-as évek elején bevallottan Barcsay-követő, utána pedig a szecessziós reminiszcenciákon túl a kecskeméti zománciskola jellegzetes képviselője.

 A Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben Ötvös Nagy Ferenc irányításával alakították ki az ötvösmunka, az ötvös-zománcozás műhelyfeltételeit, hogy terepet biztosítsanak, és szakmai segítséget nyújtsanak a műhelyben dolgozó művészeknek.

A műhely munkatársaként fontos szerepe volt abban, hogy az Alkotóműhely zománcművészeti hagyományokat ápoló, a kortárs művészek alkotási lehetőségét megteremtő tevékenységét ma már szerte Európában ismerik és elismerik. Munkásságával, mára európai hírnevet és rangot szerzett a magyarországi ötvöszománcozásnak.

A debreceni Kós Károly Művészeti Szakiskolában 1993-tól 2010-ig tanított, Az aranyműves szak elméleti és gyakorlati képzésének vezető művésztanáraként megteremtette a Debreceni Ötvöszománc Szimpóziumot is. 2014 óta a Ráday Múzeum főállású munkatársa, ahol megszervezte és vezeti az ötvös-restaurátor és oktatóműhelyt.

 Olyan ötvöstárgyakat készít, melyeken döntő fontosságú a zománc – mint anyag. Nevéhez fűződik néhány - már-már feledésbe merült - zománctechnika felelevenítése, többek között az erdélyi sodronyzománc, és az ajour (áttört-, ablak-) zománc. Az általa újjáélesztett ötvöszománc-technikákkal kapcsolatos legfontosabb szakmai hitvallása: „a zománcművészeti hagyományok megőrzése, ápolása, a művészeti oktatásba történő beépítése, új lehetőségek kidolgozása, kísérletezés, szakirodalomként történő megörökítése megjelentetése, a hazai ötvöszománc-művészet, európai rangra emelése”.

Művészetében egyre jelentősebb szerepet játszik a vallásos tárgyak készítése. Az egyedi darabok létrehozásához elmélyült technikai tudás, szárnyaló fantázia, rendkívüli precizitás és határtalan türelem szükséges. A kecskeméti mesternél nyomon követhető az a folyamat, ami a zománcképektől az egyházi kincsek megszületéséig vezetett. Kelyhei, serlegei, liturgikus tárgyai, köztük monstranciák (úrmutatók) egyre komolyabbak, fajsúlyosabbak, gondolatgazdagabbak, ősi technikáról, szellemiségről, kulturális identitásról árulkodnak.

Alkotásait rendszeresen bemutatja a kecskeméti, országos és nemzetközi tárlatokon. Művei megtalálhatók a Kecskeméti Képtár, a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely gyűjteményében, de az angol királyi udvarban is, mivel Erzsébet királynő kecskeméti látogatásakor a város díszkulcsát kapta ajándékba, amit Ötvös Nagy Ferenc készített.

Alkotótevékenysége mellett szakírói tevékenysége is jelentős. Szakkönyvei több száz éves hiányt pótolnak.


Így készült...  [rajzokat kész. Nagyné Szikszai Márta], Budapest, Scolar Kiadó, 2017. 251 o., 25 cm

Zománcművészet a kezdetektől napjainkig, Budapest, Scolar Kiadó, 2014. 234 o., 25 cm

Ötvösművészet a kezdetektől napjainkig, Budapest, Scolar Kiadó, 2011. 366 o., 25 cm

Ötvöszománc szimpózium, 1999-2009. [szerk. Ötvös Nagy Ferenc] Debrecen, Kós K. Műv. Szakképző Iskola., 2009.  72 o., 22 cm

Festőzománcozás  [a 2. fejezetet Tóth Lajos írta], [a rajzokat Nagyné Szikszai Márta készítette] Budapest,  Scolar Kiadó, 2009. 172 o., 25 cm

Zománcmívesség [az I. fejezetet írta Pálfalvi István, a II. fejezetet Tóth Lajos], [ábráit kész. Nagyné Szikszai Márta], [fotóit készítette Kiss Béla és Ötvös Nagy Ferenc]. Budapest, Scolar Kiadó, 1997,180 o. 25 cm

Számos művészeti elismerés és díj birtokosa. Kecskemét Megyei Jogú Város 2015-ben Katona József-díjjal tüntette ki.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett
Ötvös Nagy Ferenc munkásságát, amely az ötvösművészet legnemesebb hagyományainak a megújításából táplálkozik ma már világszerte ismerik és elismerik. Munkásságával, mára nemzetközi hírnevet és rangot szerzett a magyarországi ötvöszománcozásnak.
Képek
Bakok
Bakok
Magyarok kertje
Magyarok kertje
Ősök kelyhe
Ősök kelyhe
Ebesi monstrancia
Ebesi monstrancia
Ezüst tálka
Ezüst tálka