Fülöp Erika által készített savanyúságok
A nemzeti érték adatai
Érték megnevezése
Fülöp Erika által készített savanyúságok
Fellelhetőség helye
KECSKEMÉT
Kategória
agrár- és élelmiszergazdaság
Értéktárba való felvétel dátuma
2014. március 4.
Információk forrása
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület www.keol.hu
A nemzeti érték leírása

Fülöp Erika szülei fiatal gazdálkodóként szinte mindennel foglalkoztak. Édesanyja tovább gondolta a sokarcú zöldség értékesítést, és belekezdett a savanyításába. Ma már édesanyjával ketten végzik a teendőket, így immár harminc éve őstermelőként árulja a saját termesztésű alapanyagokból készült savanyúságokat a kecskeméti piacon. Családi hagyománynak számító recept alapján készítik a savanyú káposztát,  amelynek termelése és előállítása a  Kecskemét határában található lakóhelyükön történik. Az alapanyagokon nagyon sok múlik, ezért a felhasználásra kerülő zöldségeket, melynek nagy része káposzta, egy holdnyi területen maguk termelik. Savanyított formában kínálnak még gyümölcsöket is, mint például a dinnye és a szilva.  Fő termékük azonban a leginkább keresett savanyított káposzta, amelyet legyalulva kb. 20 Celsius fokon, két hónapig is érlelnek. Nem alkalmaznak tartósítószert, kizárólag sót, szemes borsot, babérlevelet, köménymagot és csöves édes fűszerpaprikát használnak fel a gyártási folyamat során. Saját üzemükben évente körülbelül 15-20 tonna káposztát savanyítanak meg, de mellette egyéb savanyúság különlegességeket is készítenek. Standjukon hangsúlyt fektetnek arra. hogy savanyúságaikat vidám kreációkkal kínálják vevőiknek.

Rendszeres résztvevői a különböző rendezvényeknek, élelmiszer kiállításoknak. 


Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett
A kecskeméti piac ismert őstermelői. Hagyományos családi ízeket kínáló, egészséges életmódot támogató savanyúságaikat évtizedek óta kedvelik a vásárlók.
Képek